Vereniging leven met dood doet wat nodig is
Wij doen wat nodig is om te leven met een verlies.
Dat doen we door:
- Samen te werken met strategische partners zoals verzekeringsmaatschappijen, crematoria, landelijke organisaties en universiteiten leren we de behoeften van rouwenden kennen, zodat we hen passende ondersteuning kunnen bieden.
- Een landelijk netwerk van opgeleide vrijwilligers op te zetten die ervaring hebben met rouw en verlies, zelf of bij anderen. Zij staan op het juiste moment klaar om te luisteren en te ondersteunen.
- Een innovatieve behoeftenmonitor met informatiewijzer te ontwikkelen waarmee we rouwenden precies de informatie kunnen geven die op dat moment nodig is.
Wat wij aanbieden
De Vereniging leven met dood is bezig met het ontwikkelen van diensten die relevante rouwondersteuning mogelijk maken. Op dit moment kun je al terecht bij Rouwsteun en Rouwchat. Rouwwijzer is nog volop in ontwikkeling.
Met Rouwsteun bieden we onze samenwerkingspartners de mogelijkheid tot een nazorgtraject voor nabestaanden die gebruik maken van de diensten van onze partners.
Wanneer nabestaanden ondersteund willen worden in hun rouwproces, dan kunnen zij dit aangeven bij onze samenwerkingspartners. Binnen zes weken neemt een vrijwilliger van de vereniging telefonisch contact op met de vraag hoe het gaat en wat er nodig is. Zo kunnen nabestaanden vragen stellen en praten met iemand die begrijpt wat zij doormaken. Iemand die de tijd neemt om zonder oordeel naar hun verhaal te luisteren. Onze vrijwilligers weten wat het is om een naaste te verliezen, omdat ze het zelf of van dichtbij hebben meegemaakt. De meeste vrijwilligers zijn ook professionals op het gebied van rouwondersteuning.
Rouwchat (pratenoververlies.nl) kan je helpen om je bij een verlies en bij rouw te ondersteunen. Je kunt gratis chatten met een vrijwilliger.
Soms is het moeilijk om met mensen in je omgeving over de dood van een dierbare of een ander groot verlies te praten. Misschien voel je je bezwaard en denk je dat anderen het niet prettig vinden als je te vaak over je verlies praat. Dan kan het fijn zijn om (anoniem) met een vrijwilliger te praten. Bij Rouwchat kun je gratis en anoniem chatten met een goed opgeleide vrijwilliger. Je kunt je hart luchten, maar je kunt er ook terecht met al je vragen rondom verlies en rouw. Zo’n chatgesprek kan over allerlei soorten verlies gaan, niet alleen over het verlies van een naaste.
Rouwwijzer wordt een gepersonaliseerd digitaal platform waar je alleen informatie vindt die voor jou relevant is.
Op Rouwwijzer vind je straks een innovatieve behoeftenmonitor die onderzoekt waar je als rouwende nu behoefte aan hebt. Zodra je de behoeftenmonitor hebt ingevuld, zal de inhoud van de website zich aanpassen aan wat jij nodig hebt. Op dit moment zijn we met onze samenwerkingspartners Radboud Universiteit, Universiteit Twente, TU Delft en de Academie voor Geesteswetenschappen bezig om te onderzoeken hoe we deze monitor het beste vorm kunnen geven.